НОЋ МЛАДОГ ВИНА, РАКИЈЕ И ЛИКЕРА У ТИТЕЛУ

0
534

Удружење воћара и виноградара „Шајка“ и Вински витешки ред „Дионис“ из Титела, организовали су „Ноћ младог вина, ракије и ликера“ у петак, 30. новембра, у препуној сали хотела „Тиса“.

Манифестацију је кратким поздравним говором отворио Ђорђе Шер, председник удружења, а говорили су још и Парун Маринко, Велики мајстор винског витешког реда „Дионис“ и  Ракијски витез Ђура Ђери. Након тога следило је фотографисање велике групе витезова у сликовитим униформама винских и ракијских удружења из  Титела, Шајкаша, Лока, Чуруга, Сурчина, Сремских Карловаца, Новог Сада, Јагодине, Параћина, Власотинца, Вршца, Суботице, Хоргоша,Сланкамена, Бајмока… Осим бројних врста вина и ракије, атмосферу су додатно подгрејале разне слатке и слане ђаконије које су посетиоце мамиле лепотом аранжмана, али и привлачном појавом, већином младих, презентерки.
Ово је шеста по реду манифестација која се под овим називом одржава у Тителу, а одазвало се тридесет излагача из разних места Србије.
О овој, сада већ традиционалној манифестацији, поразговарали смо са господином Владом Богојевићем, њеним оснивачем. Он нам је рекао да је „Ноћ младог вина, ракије и ликера“ први пут одржана 2013. године у просторијама „Етно куће Богојевић“ где је и данас седиште удружења „Шајка“. Те године одазвало се седамнаест излагача. Из године у годину, број излагача се повећава, па их је ове године било тридесет, а очекује се да ће  у наредним годинама одазив бити још већи.
Крећући се између бројних посетилаца и витезова, запазили смо високу униформисану фигуру Александра Токовића који припада Винском витешком реду „Арена- Суботички песак“ (Arena Zabatkiensis). Он нам се похвалио да је са своја два метра, званично највиши витез у Србији. Занимљив је био и наступ академског сликара Лазара Парошког који је изложио осликане флаше за разне врсте ракија. Неки су тако пажњу посетилаца привлачили необичним флашама са три грлића, неко је пленио осмехом и појавом…Свако је имао своје адуте, као што и приличи за овако веселу ноћ. Након изложбе, следио је Вински бал, где је до изражаја дошло весело расположење, изазвано између осталог и конзумацијом изложених пића, па не би било погрешно ни да се манифестација назове „Моћ младог вина…“.  Дионис и следеће године стиже у Тител, па ко год воли његову моћ, биће добродошао.
 
 
 
 
Текст и фотографије: Стево Диклић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here