Војан вежба у Тителу „Век победника 1918-2018“

0
675

У Тителу ће се у периоду од 30.10. до 10.11.2018. године одржати војна вежба „Век победника 1918-2018“ тим поводом гост радио Брега био је мајор Милан Бурмуџија, официр за односе са јавношћу команде Прве бригаде копнене војске.

Општина Тител је већ традиционално домаћин Војсци Србије, реците нам основне карактеристике вежбе?

-Вежба „Век победника 1918-2018“ је национална, изводи се на 10 локација у Републици Србији, Тител је једна од 3 највеће локације. Вежба почиње на војном полигону „Пасуљанске ливаде“ 10. новембра око 9 часова, затим се наставља на Пештеру и потом се завршава у Тителу. Тител има ту част да овде та вежба добије свој врхунац, своју круну и да се овде и заврши. Остале локације које су нешто мање по броју људи и броју средстава које учествују су: Боровац код Бујановца, Међа код Ниша, Орашац код Вршца, Манђелос код Сремске Митровице, Зворничко језеро, Војна акдемија копнене војске у Београду и Јастребац. У свим вежбама учествује укупно преко 7000 људи и много средстава ратне технике.

Да ли ће бити ограничења у саобраћају у данима одржавања вежбе и да ли ће се оклопна возила кретати по насељу или само по полигону?

Планирајући ову вежбу сагледане су могућности и какве су саобраћајнице у Тителу и одлучено је да се саобраћај нигде не блокира. Јединице и сва техника су стигли закључно са 1. новембром. Била је гужва, али желим да се захвалим на стрпљењу грађанима и на помоћи локалној самоуправи, све је протекло у миру и без претеране гужве и нервозе тако да је фаза довођења јединица завршена.

С обзиром да сте рекли да ће у Тителу бити врхунац вежбе, да ли можемо очекивати долазак министара и високих војних и државних функционера?

10. новембра је врхунац вежбе, мада можемо рећи да смо вежбу већ започели данас са увежбавањима, почињу и гађања са бродова Речне флотиле тако да што се нас тиче вежба је већ почела, а тог 10. новембра очекујемо највиши војни и политички врх државе.

Да ли ће грађани моћи да посматрају вежбу?

Грађани ће моћи да посматрају вежбу само преко телевизије, екслузивно за ваш радио говорим да ће 10. новембра бити пренос на РТС-у и то од почетка, закључно са Тителом. Нисмо ишли на ту варијанту да допустимо да грађани дођу да гледају вежбу уживо из безбедносних разлога, не желимо да ризикујемо ништа, због тога нећемо возити технику нигде кроз насељено место, радићемо око реке Тисе. Ових дана док будемо увежбавали и припремали се за дан Д грађани ће моћи да гледају припреме са насипа реке Тисе.

Имали смо прилике да видимо досељавање војске у Тител, можете ли нам рећи какво наоружање и борбена техника учествују у овој вежби?

Нећемо ништа да кријемо испред наших грађана. Довели смо разне врсте наоружања, конкретно на реци Тиси се налази преко 40 пловних објеката из Речне флотиле, ради се о преко 20 бојних бродова разних врста и преко 20 вреста чамаца који подржавају те бродове. Што се тиче средстава ратне технике, ту је преко 100 средстава ратне технике почев од тенкова, то је оно што највише интересује грађане, разне врсте система за противваздушну заштиту као што су систем Куб, систем Стрела 10, артиљеријска средства као што су Огањ- вишецевни лансер ракета, борбена возила пешадије, борбена оклопна возила која служе за противоклопну борбу и низ других средстава. Грађани све то могу да виде, могу слободно да приђу, питају, ми смо спремни да одговоримо на све и морам признати да су грађани веома заинтересовани, љубазни и сусретљиви.

Ви овде нећете само вежбати него ћете мало и славити?

То је још једна специфичност ове наше вежбе, 31. октобра, када је започело довођење јединица, је била крсна слава Речне флотиле, свети Лука, уједно је то и Дан тенкиста, а 9. новембра је свети Нестор, крсна слава Прве бригаде копнене војске. Пошто Прва бригада и Речна флотила заједно изводе ову вежбу ево погодило се да на истом месту прослављамо своје славе. 9. новембра је Дан Прве бригаде који је узет као Дан ослобођења Новог Сада у Првом светском рату. Нови Сад је ослобођен 9. новембра 1918. године без борбе, али се тај дан обележава и слави тако да ћемо и ове године, као и многих претходних то обележити и присуством у самом граду Новом Саду. Позивам грађане Титела да дођу и виде тактичко-технички збор који ћемо поставити у Новом Саду 07. и 08. новембра, тамо ће бити изложена сва средства која ћемо овде употребити, иста средства могу да виде тамо изложена, а овде на употреби.

Како оцењујете сарадњу са локалном самоуправом и да ли локална самоуправа учествује на било који начин у овим дешавањима?

Наравно, локална самоуправа је веома кооперативна, све проблеме на које смо наилазили, мада није било крупних проблема, локална самоуправа нам је изашла у сусрет на челу са председником општине, заиста су врло оперативни и врло брзо решавамо све проблеме. Помогли су нам у довођењу струје, у снабдевању водом, помогли су и помажу свакога дана да нашу средниу у којој боравимо одржавамо чистом, да ни на који начин не отежавамо грађанима, нити да грађани нас ометају. Једно велико хвала локалној самоуправи на челу са председником општине и хвала грађанима на стрпљењу и хвала им на томе што се интересују и долазе код нас. Позивам их да дођу и да нас питају шта год их интересује. Посебно нас радује то што има мног деце, што препознају командни брод Козару и што се интересују за различита средства. Ми смо дошли да покажемо нашем народу и грађанима да је Војска Србије ту да заштити интерес државе, да покаже ниво увежбаности и способности да одговори на све могуће безбедносне претње и ризике па и у најтежим околностима. Ово што у Тителу тренутно радимо нисмо радили одавно, практично увежбавамо једну нападну операцију са насилним преласком реке, то је врло комплекса вежба, на известан начин и опасна и због тога је за нас важна. Још једном хвала грађанима зато што имају стрпљења за нас.

Ја бих Вас за крај питала да ли имате неку препоруку што се тиче понашања грађана?

Једино да са насипа реке Тисе не силазе доле, зато што ће почев од данас и наредних дана бити много покрета технике, возачи тенкова јесу добро увежбани и искусни, али често њихово поље вида није довољно широко када седну у тенк тако да не могу да виде баш све, зато их позивам да уколико желе да посматрају вежбу то раде са насипа и да не силазе ближе до реке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here