Дарко Ђурин, уредник најпосећенијих мушких дигиталних новина у Аустрији

0
215

„Нови човек“ овог аустријског Сремца месечно има преко 200.000 посетилаца. Највећи број посетилаца су из Немачке, Аустрије и Швајцарске. Упорност се исплатила, па су тако ове дигиталне новине постале интересантне и многим већим компанијама које се баве сличним темама, а које у „Новом човеку“ виде конкуренцију, али и добар извор информација за свој рад

Почев од шездесетих година прошлог века, па све до данас, трају сталне миграција становништва са југословенског и екс-југословенског простора у Западну Европу. Иде се ради сигурности, уређеног система и реалне могућности да су таквом окружењу напредује. Многи од оних који су одавно напустили родну груду у инострансву су добили и децу, па су тако „наши људи“ тек у другој генерацији успевали да остваре сан својих родитеља. Такав је и Дарко Ђурин (32), рођени Бечлија, по мајчиној линији везан за Срем и Руму, један од водећих СЕО стручњака и власник једног од најпознатијих портала у Аустрији „Нови човек“ www.дернеуеманн.нет који се бави разноврсним „мушким темама“. У тој трци, Дарко је успео да буде атрактивнији и од „Менс хелта“, а свој успех, како каже, дугује сталном школовању и усавршавању које траје и данас.
– Од малих ногу сам у свету рачунара. Рад на њима ме је увек фасцинирао, па сам зато након свршетка рачунарске школе уписао гравички дизајн – видео продуцент. Након тога специјализирао сам визуелне ефекте. Неко време сам стицао праксу, а почео сам да се бавим и фотографијом. Све то скупа навело ме је да продубљујем своје знање из области производње, снимања и миксовања. Пракса и учење су ми били од пресудног значаја, па сам тако, радећи без икаквог профита, радио квалитетне и успешне продукције за различите уметнике и догађаје у Бечу и Аустрији, прича Дарко.
Идеја да направи мушки магазин, прича нам Дарко, дошла је отуда што је тржишту и пре свега мушкарцима хтео да понуди нешто мимо моде и фитнеса, што се најчешће нуди.
– Многе теме које су занимљиве и значајне за мушкарце просто су биле запостављене. Знате, мушкарци када су у свом друштву најчешће не разговарају о моди и фитнесу. Бар не они са којима ја другујем. Није истина да су само жене компликоване. И мушкарци имају својих момената. Отуда сам решио да направим дигиталне новине које ће бити посвећене и „мушким пословима“, у кући, око куће и слично. Ја сам Сремац, Балканац, и свестан сам да постоји неколико „мушких светова“, па сам тако покушао да их спојим и свима понудим одговоре на заједничка питања, објашњава Дарко и додаје: – Има ту и хране, и здравља, породице, љубави, али и технике, спорта… свега што на дневном нивоу заокупља мушку пажњу.

„Нови човек“ овог аустријског Сремца месечно има преко 200.000 посетилаца. Како су новине на немачком језику, то је и највећи број посетилаца са немачког говорног подручја, из Немачке, Аустрије и Швајцарске. Упорност се исплатила, па су тако ове дигиталне новине постале интересантне и многим већим компанијама које се баве сличним темама, а које у „Новом човеку“ виде конкуренцију, али и добар извор информација за свој рад.
Пословни партнери, каже нам Дарко, у почетку су врло скептични када схвате да имају посла са „Балканцем“, али све то, након првог одрађеног посла, захваљујући професионалности и посвећености, пада у воду. Све сумње за будућу успешну сарадњу отклањају се врло брзо и трајно.
– У овој бранши има мало људи који потичу са Балкана. Често ме питају одакле сам заправо, замене име и презиме. Мисле да је Ђурин име, а Дарко презиме. Нисам се никад љутио, забављало ме је. Са друге стране, нема много наших људи у овој бранши. Моје мишљење је да је то проблем нашег менталитета. Од детињства нам говоре да треба да нађемо добру фирму, напорно радимо и чекамо добре или редовне приходе. Околности у земљама из којих се овде долази наводе на трагање за сигурном зарадом, што обично значи и мање ризика, али у коначници и мање новца. На жалост данас ништа није сигурно и оваквим ставом само ограничавамо нашу децу. Ако имате неку пословну идеју, треба пробати. Често нам не успе из првог покушаја, али зато можда успе из другог, трећег. Типично је за наш менталитет, да нађемо сто разлога зашто нешто неће успети, уместо да се сконцентришемо на то како ће несто успети. Човек мора позитивно гледати на будућност, сигуран је Дарко.
Свима који желе да остваре своје идеје, Дарко поручује да морају победити страх и ући у ризик. Такође, потребно је радити на себи, бити у току, информисати се о новим трендовима у оној сфери пословања којом желите да се бавите.
– Још једна ствар која је код наших људи запостављена је онлајн маркетинг. Кад човек оснује фирму јако је важно да постоји и вебсајт и да је СЕО оптимирана. Многи запостављају тему „маркетинг“ и мишљења су да кад зараде новац треба да инвестирају само у посао. Стварност је мало другачија. Ако не инвестирате новац у маркетинг нећете наћи нове странке, а ни пословне партнере, објашњава Дарко: – Они који у Аустрију долазе треба да искористе све погодности које даје. Биро за незапослене нуди незапосленима пуно могућности како би се осамосталили и започели свој посао. То би требали искористити. Било би јако добро да се наша предузећа у Аустрији и где год да нас има умреже и дају помоћ и подршку једни другима. Највећа је грешка задовољити се оним малим погодностима које то у Аустрији нису, али и јесу у односу на оно што су наши људи оставили у својим земљама. Треба стално ићи напред и трагати за новим. То је једини рецепт за успех.

– Ја сам један од многих који су ишли у школу и одрастали у Бечу. Иако одлично говорим и пишем на матерњем језику, много ми је лакше на немачком. Кад сам ишао у школу није било уобичајено да се похађа допунска настава из матерњег језика. Ипак, свакодневно радим на побољшању матерњег језика. У плану ми је да до 2020. године направим мушки часопис на Балкану, напомиње Дарко Ђурин.

Не заборавља Руму

– Моја мајка је из Руме, отац из Беле Цркве. Раније, док сам био млађи, по неколико пута годишње смо долазили у Срем. Сада, када имам више година и више обавеза, то се проредило, па практикујем да у Руму дођем на лето, на одмор. Трудим се да упознам средину из које је моја мајка, увек јој се радо враћам и у њој проналазим преко потребан мир да бих се одморио и напунио батерије за напоран рад током године, каже Дарко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here